kopreizen

Reizen, een vakantie, genieten van...

Zoals vrijwel iedereen kan ik intens genieten van een fijne vakantie. Lekker luieren aan het strand op een strandbed, een parasol, een koel drankje en dan nog iemand die mijn sateetjes komt klaar maken. Daar zeg ik geen nee tegen, toch wil ik ook iets meer dan alleen dat. Beetje cultuur, beetje avontuur zie ik ook graag als onderdeel van een fijne vakantie. Rondreizen door een land kan dat bijvoorbeeld zijn, hetgeen ik samen met Josien meerdere keren in Thailand heb gedaan. Op die manier heb ik ontdekt wat een heerlijk land voor vakantiegangers het is.

In Europa heb ik veel landen gezien, nog niet alles want er zijn ook landen die mij totaal niet aantrekken. IJsland, de naam alleen al, veel te koud. Zo ook de scandinavische landen, Rusland nee dank je, ik heb mijn broek al vol van de Russen die ik in andere landen ben tegen gekomen. Als het kan probeer ik de plekken te vermijden waar veel Russen komen. Ik ga het liefst naar landen waar de gemiddelde temperatuur wat hoger is dan in ons eigen kikkerlandje. Dus de landen langs de Middellandse Zee heb ik uiteraard gezien. Ook Turkije heb ik meerdere malen bezocht, hoewel dat intussen wel lang geleden is, toen werd het land nog niet overstroomd door toeristen. Vond het een geweldig land met een rijke cultuur en niet te vergeten een heerlijke keuken.

Ook Afrika heb ik verschillende keren bezocht, verschillende landen zoals ook weer lang geleden Tunesie, wat minder lang geleden Egypte en later een safari in Kenia. Het is toch echt wat anders om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien dan in een dierentuin. Ook een nachtje peentjes gezweten omdat de boma was doorbroken en we dringend verzocht werden binnen te blijven met niet meer dan een stompje van een kaars. Moeten rennen om het vege lijf te redden omdat iemand dacht goed te doen door kleding uit te gaan delen wat op een lokaal oproer uitdraaide. Een land waar ik veel diepe indrukken heb opgedaan en later kon lachen om de situaties waarin we terecht kwamen. Als laatste Gambia, waar ik als snel een meervoud van het aantal vrienden had als nu op facebook. Iedereen is er je beste vriend zolang ze de indruk hebben wat geld uit je te kunnen peuteren. Maar toch een mooi land en ook erg lekker gegeten!

Toch blijft Thailand mijn favoriete vakantieland. Een heerlijk land waar reizen een avontuur kan zijn, maar waar je ook in alle luxe kunt onderdompelen, luieren aan het strand of avonturen beleven in de jungle. En niet te vergeten erg lekker eten ;-)

thailand

Mijn eerste kennismaking met Thailand kwam tot stand doordat ik een website bouwde voor een vriend

Die vriend, Willem van der Vloet woont net buiten Chiangrai, Noord Thailand. De provincie hoofdstad... een niet al te grote stad in de Golden Triangle, de oude opiumroute.
Hij is daar projectontwikkelaar en bouwt huizen die voor een gewone sterveling zoals ik in Nederland niet betaalbaar zijn, of ik moet de hoofdprijs van de staatloterij winnen. Hij vroeg mij of ik een website voor hem wilde maken, wat ik als een vriendendienst gedaan heb, daar kwamen nog wat andere zaken achteraan zoals een multimedia presentatie voor een aantal beurzen, zijn site moest fiks worden uitgebreid... Eigenlijk was ik met die vriendendienst wel heel veel werk aan het verzetten.

Omdat ik er niet voor betaald wilde worden heeft hij destijds een vakantie voor mij georganiseerd in Thailand.

Die eerste keer dat ik in Bangkok aankwam op het vliegveld stond er een gids en een chauffeur op mij te wachten. Een Nederlands echtpaar wat op zijn project woont nam voor hem de honeurs waar, hij had het op dat moment erg druk met bouwerkzaamheden en had dit echtpaar gevraagd mij en Josien rond te leiden langs een breed scala aan bezienswaardigheden die het land te bieden heeft. Kunstgeschiedenis is onderdeel van mijn opleiding dus vond ik het fantastisch, maar tempel na tempel werd het mij toch ook wat teveel. Een heel bijzondere ervaring waarin we kennis maakten met een voor ons toen onbekende cultuur, de start voor meerdere avonturen in Thailand.

Samen met Josien heb ik het land verschillende keren bezocht en op eigen houtje het land doorkruist. Met de nachttrein, met een VIP bus, gevlogen met kleinere vliegtuigen en met de boot. Dat was keer op keer weer een avontuur. We hebben veel gezien, zijn op plaatsen geweest waar nauwelijks toeristen komen maar ook de bekende toeristische atracties hebben we ervaren. Een week op Koh Samui was ook wel meteen genoeg. Khao Lak is de wat strand bestemming onze favoriet, nog niet niet zo druk dat je je nek breekt over de toeristen.