Ik stam nog uit de tijd dat er gedurende mijn schooltijd geen computers waren voor persoonlijk gebruik. De weinige computers die al wel gebruikt werden waren zo groot dat ze complete kantoren vulden en alleen voor wetenschappelijke doeleinden beschikbaar. Steve Jobs en zijn vrienden moesten de eerste pc nog in hun schuurtje ontwikkelen. Veel van wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding was handwerk, veel kennis die ik tot mij heb genomen is nu vrijwel zinloos geworden, achterhaald door de voortschrijdende techniek. Wat voor soorten penselen er bestaan en hoe ze gemaakt worden is heel erg leuk maar probeer maar eens een winkel binnen te stappen voor een plakkaatschrijver. De verkoper waarschijnlijk op zoek gaan naar een viltstift.
Toch is mijn opleiding aan de Nimeto in Utrecht niet totaal achterhaald, marketing, kleurenleer en kunstgeschiedenis om maar wat voorbeelden te geven, zijn nog steeds zinvol.

Veel van wat ik nu doe is gebaseerd op kennis die ik mijzelf eigen hebt gemaakt. Toen ik mijn eerste serieuze website ging maken heb ik mij in een kantoor opgesloten met een bord op de deur dat ik zou bijten, schoppen en slaan bij binnenkomst. Dat zijn dagen van vallen en opstaan geweest, niemand die ik kon raadplegen of Google om te doorzoeken, Google bestond nog niet. Toen ik na drie weken zwoegen mijn eerste website presenteerde bleek het meteen een hit te zijn en verdiende het bedrijf waar ik werkte er meteen serieuze bedragen aan.

Ook nu nog duik ik regelmatig in nieuwe technieken en maak mijzelf die eigen. SEO is daar een mooi voorbeeld van, gaat nu wel wat makkelijker. Daar heb ik dikke boeken over gelezen, websites voor doorgespit, de verschillende delen van Google zelf van voor tot achter doorgelezen, You Tube bekeken. En uiteraard uitgeprobeerd op mijn eigen sites. Kostte een hoop tijd, maar wel zinvol.

Websites maken is niet meer zoals in de begintijd, html inkloppen. Tegenwoordig is het vooral CMS gebaseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat vrijwel iedereen iets online kan zetten met een simpele CMS als Wordpress, gevolg is dat er ook een heleboel "rotzooi" online gezet wordt.
Sites die gemaakt worden en nooit meer naar omgekeken wordt, soms half af zijn of gewoonweg compleet verkeerd gemaakt zijn. Niet alleen techniek levert daarbij problemen op, maar ook het schrijven van teksten. Sites die beginnen met Welkom bij... voorspellen weinig goeds.

Ik ben geen Nederlandicus maar ik ben in staat om teksten te schrijven die voldoen aan de eisen van Google. Daar komt dan toch een stukje marketing van wat ik vroeger geleerd heb aan de Nimeto bij kijken. Dus de jaren dat ik in Utrecht door heb gebracht hebben toch iets zinvols opgeleverd ;-)

Internet ontwikkeld zich nog steeds, veel internetsites worden bekeken via een tablet of mobiele telefoon. Dat betekent dat een website daarvoor geschikt voor moet zijn, interaktief. Dat zorgt ervoor dat voor elk apparaat automatisch een geschikte versie geladen wordt. Ik gebruik hier de techniek van Gantry voor, mooi systeem maar was wel even puzzelen om ook het gebruik van details achter de komma te doorgronden. Maar ik blijf het leuk vinden om mij nieuwe technieken eigen te maken.