Ingrediƫnten:

  • mosselenn 2 kg
  • witte wijn 1 scheut
  • peper
  • preistengels 4
  • olijfolie
  • ajuinen 3
  • look 3 teentjes
  • aardappelen 2
  • limoenblaadjes enkele
  • citroengras 1
  • gember 1 stuk
  • gele currypasta 2 eetlepels
  • currypoeder
  • kurkuma
  • haringfilets 2
  • kokosmelk 330 ml
  • koriander enkele blaadjes

Bereidingswijze:

Spoel de mosselen grondig in koud water en laat ze uitlekken. Gaar ze in een flinke scheut witte wijn en breng op smaak met peper.

Spoel 4 preistengels onder koud water en laat ze even uitlekken.

Laat wat olie heet worden in een pot en schud de mosselen even op.

Pel de uien en snijd ze in reepjes. Pel en plet de teentjes look. Stoof de ui en look in de pot.

Snijd de prei en voeg toe aan de stovende groenten. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Laat ook deze mee stoven. 

Giet de mosselen wanneer ze gaar zijn door een zeef en vang het vocht op.

Doe enkele limoenblaadjes, de gember en de stengel citroengras bij de stovende groenten.

Breng op smaak met de gele currypasta, flink wat kurkuma en een goede snuif currypoeder. Bevochtig de groenten met het vocht van de mosselen en de bouillon (kip- of visbouillon). Breng de soep aan de kook.

Laat de soep 40 minuten rustig koken, tot de groenten gaar en zacht zijn.

Snijd de haringfilet intussen in fijne sneetjes. Pluk ook de mosselen uit de schelp en houd ze apart.

Haal de limoenblaadjes en citroenstengel uit de soep wanneer de groenten gaar zijn en mix de soep fijn. Giet de kokosmelk bij de soep en mix nog even door.

Doe de mosselen in de soep.

Serveer de soep in een kommetje. Werk het geheel af met een likje olijfolie, enkele sneetjes haringfilet en korianderblaadjes.