Scampi’s blijven ongelooflijk populair. Haal tandoorikruiden en kokosroom in huis voor deze op-en-top oosters wokgerecht. Een simpel recept, met slechts één regel: zorg ervoor dat alles klaarstaat wanneer je de wok op het vuur zet. Een beetje mise-en-place, zoals bij de echte chefs.

4 personen

Bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten
20 scampi’s
500 gram broccoli
1 ui
2 teentjes knoflook
4 cm verse gember
1/2 chilipeper
200 gram shiitakes
250 gram witte rijst
neutrale olie (bijvoorbeeld arachideolie of druivenpitolie)
tandoorikruiden (tandoori masala)
3 eetlepels tandoori pasta
400 ml kokosroom
3 eetlepels yoghurt
100 gram babymais
1/2 bosje lente-uitjes
paar takjes koriander
zout

 
Bereidingswijze
Pel de scampi’s, maak een insnede in de rug en verwijder het darmkanaal.
Laat het puntje van de staart zitten.
Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Schil de steel en snijd hem in blokjes. Giet kokend water over de blokjes zodat ze al een beetje kunnen garen.
Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Pel de knoflook en plet tot pulp. Schil de gember en rasp hem. Snipper de chilipeper fijn.
Maak de shiitakes schoon en scheur ze in stukken.
Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit een flinke scheut olie in de wok. Bak de scampi’s in meerdere porties aan beide kanten en kruid ze met een snuifje tandoorikruiden. Haal ze met een tang of schuimspaan uit de wok; ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.
Doe een extra scheut olie in de wok. Bak de uien in de hete olie en doe er de shiitakes bij.
Voeg er de uitgelekte broccoliblokjes, knoflook, gember en chili aan toe en bak alles op een hoog vuur. Kruid met een snuifje tandoorikruiden en de tandooripasta.
Blus met de kokosroom en de yoghurt.
Snijd de babymais in de lengte in tweeén. Doe ze met de broccoliroosjes en scampi’s bij de rest van de groenten en laat alles nog enkele minuten garen op een hoog vuur, met het deksel op de wok.

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringen. Strooi ze samen met wat blaadjes koriander over de wokschotel. Geef er de witte rijst bij.


Tip
Eén gouden regel als je wokt: gooi niet te veel in één keer in de pan.
Bak liever in meerdere porties, of investeer in een grote wok. Anders koelt de pan heel snel af en mis je volledig het schroeiende effect.