Websites bouwen doe ik eigenlijk al heel lang, aanvankelijk met alleen html inkloppen en dan even in de browser kijken hoe het eruit zag. Daarna met GoLive van Adobe, wat een hele verbetering was. Ook Dreamweaver wel gebruikt maar vond dat wat onhandig werken. Daarna mijn eerste CMS gebouwd samen met een erg goede programmeur, was een geweldig systeem maar werd al snel ingehaald door Mambo, daar kwam Joomla voor in de plaats waar ik nu al jaren mee werk. Zo af en toe maak ik wel eens een zijsprongetje naar Wordpress en een keer Drupal gebrobeerd.
Joomla heeft mijn voorkeur.
De templates die de vormgeving voor een groot deel bepalen hebben meestal een nadeel, ze zijn zo flexibel als ee blok beton. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn natuurlijk, maar ik ben op zoek gegaan naar meer flexibiliteit en gevonden in Gantry5 een uibreiding van Joomla.
Hiervoor is een gratis template beschikbaar.

Die gratis template is heel ver instelbaar en aan te passen aan lay-out wensen zonder dat daar een wiskunde knobbel voor noodzakelijk is. Met die ene template is het mogelijk om echt heel verschillende websites te bouwen die totaal niet op elkaar lijken. Het was even een puzzel om alles uit te vlooien maar... ik heb er een flexibel systeem in gevonden dat aan veel van mijn wensen voldoet. Bijvoorbeeld instelbaar maken van wat wel of niet zichtbaar is op een mobieltje. Erg handig om bepaalde types content uit te kunnen sluiten voor mobiele telefoons.

Er is veel meer mogelijk, bekijk de handleiding maar eens...

Een CMS, een afkorting voor content management system, is software op een webserver waarmee sites worden gebouwd, of zoals Wikipedia het ook noemt een inhoudsbeheersysteem.

Omdat ik, lang geleden in de begintijd van het internet, bij een bedrijf werkte waar ik verschillende websites voor gebouwd had begon het onderhoud van de sites steeds meer van mijn werktijd op te slokken. Dat werd een hindernis voor het ontwikkelen van nieuwe websites, dus bedachten we een oplossing, een CMS. Een mooi werkend systeem wat ik samen met een goede PHP programmeur ontwikkeld heb. Na verloop van tijd doken de gratis CMS-en op zoals Mambo die door een grote groep ontwikkelaars gemaakt was.

Na een poosje met Mambo gewerkt te hebben ben ik verder gegaan met Joomla wat ik nu voor veel websites gebruik. Naast Joomla heb ik ook Wordpress en Drupal al eens uitgeprobeerd. Mijn voorkeur gaat uit naar Joomla omdat ik daarmee meer kan dan met het eenvoudigere WordPress. Drupal is ook een prima CMS maar voor de meeste websites te gecompliceerd om tot snelle resultaten te komen.

Waarom Joomla, niet alleen omdat het gratis te downloaden is... ook omdat het goed uit te leggen valt aan toekomstige gebruikers met weinig of geen kennis van html. Een andere niet minder belangrijke reden is dat er voor Joomla echt heel erg veel uibreidingen beschikbaar zijn die bovendien vaak ook nog eens gratis beschikbaar zijn of soms voor slechts een paar tientjes goed werkende functionaliteit aan een website toevoegen.

Voor websites waar verschillende mensen aan mogen werken is het usersystem erg goed instelbaar. Hiermee kunnen verschillende gebruikers verschillende rechten krijgen, zoals toegang tot functionaliteiten en toegang tot de geplaatste artikelen, wat bij wijze van spreken tot achter de komma instelbaar is.
Een compleet systeem wat toegankelijk is voor iedereen, ook zonder voorafgaande kennis van HTML, PHP of My SQL.

Toch gebruik ik ook Wordpress om sites mee te bouwen, wat ik zelf fijn vind om mee te werken is ondergeschikt aan wat de opdrachtgever wil. Bijkomend voordeel is dat Wordpress sites meestal sneller gemaakt kunnen worden.

Als content management nieuw voor u is zult u in Joomla een mooi systeem vinden wat voor niet webmasters ook te begrijpen is. Joomla levert een robuust systeem wat te gebruiken is voor de kleine ondernemer maar ook heel geschikt is voor grote bedrijven. Meestal is Joomla in gebruik bij bedrijven van gemiddelde grootte die dankbaar gebruik maken van het gebruikersgemak waardoor vrijwel iedereen binnen het bedrijf een rol kan spelen in het onderhoud van de website.

Leuk maar wat kost dat...?

Dat is nou juist het leuke ervan het systeem is geheel gratis, het is gepubliceerd als Open Source license - the GNU/General Public License  Had u gekozen voor een vergelijkbaar CMS van een commerciĆ«le instelling dan zou je fikse bedragen betalen en voor iedere kleine wijziging weer de hoofdprijs betalen.

Joomla! verandert dat allemaal

Joomla! is anders dan de andere content management software. Om te beginnen is het voor iedereen te begrijpen hoe het werkt. Joomla! is ontwikkeld om het door iedereen te laten gebruiken en door iedereen door te laten ontwikkelen. Het is eenvoudig te installeren en te onderhouden.

Joomla! heeft geen webmaster nodig met uitgebreide HTML kennis, hoewel het bij het opzetten wel handig is.

Om de perfecte website te maken met Joomla heeft u zonder html kennis wel wat meer tijd nodig, maar lukken doet het altijd! Zeker omdat er ook in Nederland een grote groep enthousiatelingen zijn die u graag de helpende hand toe steken, maar ook zijn er een flink aantal bedrijven die zich er op toe hebben gelegd om bedrijven te ondersteunen die hun eerste schreden op dit pad zetten.